Goudbank blogGoudbaren kopen en verkopenWie bezig is met de aankoop en verkoop van goudstaven, kan maar beter over de nodige basiskennis beschikken, vandaar deze blog.

Makers van goudstaven

Los van de standaard goudbaren met de officiële zegels van de makers zijn er heel wat makers van goudbaren die staven maken op maat van de klant. Deze worden gemaakt voor handelaars in goud over de hele wereld. Ze dragen het logo van de bank en het certificaat van de maker wordt doorgaans ook in de goudstaaf of in een begeleidend document opgenomen.

Grote groei

De voorbije jaren is sprake van een grote groei in het aantal banken of andere entiteiten die goudbaren op maat maken ‘à la tête du client’. In heel wat landen zijn er ook steeds meer investeerders die toegang hebben tot zowel de standaard goudbaren als de goudstaven op maat gemaakt door geaccrediteerde refiners.

Dealers

Dealers die goudbaren maken voor nationale markten kunnen in twee brede categorieën onderverdeeld worden:

 1. Internationale dealers
  Zij bestellen grote hoeveelheden goudbaren van refiners om hiermee dealers en andere handelaars over de hele wereld mee te bevoorraden.
  Voorbeelden zijn onder meer Commerzbank, Credit Suisse, JP Morgan Chase Bank, Standard Bank en UBS.
  Als een resultaat van de activiteit van internationale dealers worden goudbaren gemaakt door ’s werelds grootste refiners verhandeld bij investeerders in tal van landen.
   
 2. Nationale dealers
  Dit zijn dealers die hun eigen nationale markt bedienen, gebruikmakend van de goudstaven van lokale refiners en dealers, internationale dealers of lokale uitwisselaars die handelen in goudbaren.

Fabrikanten

Fabrikanten over de hele wereld gebruiken goudbaren, granules of andere vormen van goud voor het maken van juwelen, industriële en andere producten die goud bevatten. Als de goudbaren gesmolten worden, zijn fabrikanten vooral bekommerd om het verklaard goudgewicht en de goudzuiverheid. Ze kijken vooral uit dat de aanwezigheid van residuele en andere metalen in de goudstaven (die van maker tot maker verschillen) geen nadelige invloed op het specifieke gewenste proces zullen hebben. Om die reden gebruiken ze vaak goudbaren en merken die niet courant in hun eigen land verkrijgbaar zijn.Waar goud kopenWaar kan ik goud kopen in België?

Een vraag die eenvoudig beantwoord kan worden: overal… Maar wie toch zekerheid wil, kiest natuurlijk voor een expert, Antwerpen-Goudbank. Antwerpen is niet alleen een belangrijke diamantstad (zeg maar dé belangrijkste van de wereld), maar eveneens een draaischijf in de goudhandel. Hier vind je dus zeker een expert die je van dienst kan zijn bij je aankoop of verkoop van goud.

Fysiek goud kopen

Fysiek goud kopen is nog nooit zo gemakkelijk en bovendien voordelig voor de gewone particulier geweest. Steeds meer vakmensen met de nodige opleiding en ervaring houden zich bezig met de aankoop en verkoop van goud. Het is logisch dat heel wat particuliere, maar ook professionele beleggers, nog steeds, en zelfs weer veel meer dan vroeger, blijven zweren bij fysiek goud in de vorm van goudbaren, gouden munten of juwelen en sieraden in goud.

Voor ieders beurs

Goud aankopen is interessant, want het kan eigenlijk voor om het even welke beurs en je kan ook om het even welk moment aankopen of verkopen. Een bekende manier om goud te kopen in België is goudstaven van een kilogram aan te kopen. Dit kan bij de meeste banken, maar zij kopen hun goud ook bij de goudsmelters zoals Antwerpen Goudbank. Neem zeker de proef op de som en vergelijk de prijzen. Doe dus steeds grondig je huiswerk, en maak je ook vertrouwd met het vakjargon.

Ook kleinere hoeveelheden

Is een kilogram fysiek goud een te grote investering voor je beurs, of wil je gewoon op veilig spelen en eerst eens proberen met een kleinere hoeveelheid goud? Of wilt u zich gespreid inkopen over een langere tijd om het risico te spreiden. Geen enkel probleem, Antwerpen Goudbank biedt ook kleinere staafjes aan van 250 gram, 100 gram, 50 gram,… Houd er wel rekening mee dat op deze staven in vergelijking meestal een iets grotere premie wordt aangerekend. Beginnen met kleinere goudbaren is een goede vingeroefening en een opstapje voor wie geleidelijk zijn goudportefeuille wil uitbreiden. Ook op internet vind je een aantal betrouwbare goudhandelaren terug. Je kan daar steeds de meest actuele goudprijzen raadplegen. Er is een groot voordeel aan het beleggen in goudstaven. Het hoge soortelijk gewicht van goud zorgt ervoor dat een staaf van één kg maar een omvang heeft van 10 cm x 5 cm x 0,7 cm. Een kilogram goud neemt amper plaats in en kan gemakkelijk weggeborgen worden. Goud is bovendien onverslijtbaar, zodat je het zonder enig probleem een hele tijd veilig in je kluis kan opgeborgen houden.

Veilig bewaren

Bewaren van je goudstaven doe je best in een stevige, goed beveiligde kluis. Eventueel gewoon bij je thuis, maar een kluis kan je ook makkelijk huren in je bank of financiële instelling. Daar ligt je goud ook beter beveiligd dan thuis. Op de inhoud van de kluis rust overigens het bankgeheim.
Op beleggingsgoud moet in principe zowel in België als Nederland geen BTW betaald te worden. Dit in tegenstelling tot tal van andere bankproducten, wat de aankoop van fysiek goud dus nog interessanter maakt. Dus toch maar overwegen om in goud te beleggen?Munten blijven populairDe vraag naar gouden munten stijgt

Dat goud de voorbije maanden erg populair is zal niemand ontkennen. De stijgende goudprijs zorgen telkens weer voor nieuwe records, en de investeerder zoekt naar een manier om zijn geld met de nodige zekerheid en rendement te beleggen. Naast goudstaven en goudbaren doen ook gouden munten het steeds beter. We zochten voor u uit welke munten momenteel erg interessant zijn.

Krugerrand en Maple Leaf

Bij de banken en al wie munten verhandelt is er momenteel een groeiende vraag naar gouden munten. Deze vorm van belegging biedt de zekerheid op een stijgend rendement, en ook de pure verzamelaars blijven wat graag hun centen stoppen in gouden munten. Er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Hiermee wordt aangeknoopt bij een oude traditie, want ook in de jaren 1970 en1980 waren onder andere de Zuid-Afrikaanse Krugerrand en de Canadese Maple Leaf zeer populair bij de spaarders, die massaal hun centen in deze munten investeerden en op een bepaald moment zelf voor een acute schaarste aan gouden munten zorgden.

Heropleving

De populariteit van de Europese gouden munten en natuurlijk ook de Amerikaanse kreeg echter een deuk toen de goudprijs ging zakken en zelfs een historisch dieptepunt bereikte. Maar goud is als een kat: het kent zeven levens en komt telkens weer wanneer je het minst verwacht. Dit dit jaar bereikte de goudprijs echter een nieuwe historische piekkoers boven het niveau van 1.000 dollar per troy ounce (iets meer dan 31 gram), wat intussen al ruim 1200 dollar geworden is. Sinds de jaren 1980 is er niet veel veranderd, de Zuid-Afrikaanse Krugerrand en de Canadese Maple Leaf blijven het populairst.

Munten in plaats van goudstaafjes?

Waarom zou je opteren voor gouden munten in plaats van goudstaven of staafjes? Hiervoor zijn een aantal redenen te bedenken. Gouden munten zijn in de eerste plaats veel vlotter verhandelbaar dan een goudbaar. Bovendien betaalt u slechts een kleine premie voor de muntslag, dit betekent dat een munt dus slechts iets duurder is dan de waarde van het goud dat ze bevat. Bovendien kunnen gouden munten om nog andere redenen plots fel in waarde stijgen. Zeldzame munten rond een uitzonderlijke gebeurtenis, figuur of regio zullen naarmate de tijd vordert steeds duurder worden omdat ze meer en meer exclusief worden.

Kopen en verkopen

De goudprijs is een eeuwig spel tussen kopers en verkopers. Particulieren kopen momenteel op grote schaal goudstaven en gouden munten omdat ze er een interessant rendement in zien, maar grote beleggers verkopen anderzijds dan weer massaal hun goud om aan hun kwakkelende verplichtingen op de beurs te kunnen voldoen en bepaalde gaten in hun portefeuille te vullen. Ook zal binnen afzienbare tijd de dreigende zeldzaamheid van goud een rol spelen bij de bepaling van de prijs. Nu al is het punt bereikt dat er jaarlijks meer goud nodig is dan er opgedolven wordt, en zitten goudhandelaars met de handen in het haar.Waarom niet eens beleggen in gouden muntenWaarom niet eens beleggen in gouden munten?

Zoveel jaren na de eerste gold rush in Californië is er opnieuw een vorm van goudkoorts te merken. Dit keer niet door gouddelvers die met een zeef in rivieren op zoek gaan naar goud, maar in de vorm van tastbaar fysiek goud zoals goudstaven en gouden munten. De stijgende goudprijs (meer dan 30% sinds begin 2009) zet er steeds meer mensen toe aan hun beleggingen in goud te doen, en wie dat een paar jaar geleden al gedaan kan nu met veel plezier incasseren.

Verzamelaars en beleggers

Naast de goudstaven doen ook de gouden munten het steeds beter en dreigt op termijn zelfs een schaarste als er niet meer gouden munten op de markt komen.

Gouden munten worden aangekocht door twee belangrijke groepen, namelijk enerzijds de verzamelaars die puur gaan voor de schoonheid, de zeldzaamheid en het verhaal achter de gouden munten. En de laatste tijd ook steeds meer door investeerders, die wensen te beleggen in goud maar dit liever niet in goudstaven doen.

Uiteraard sluit niets uit dat een verzamelaar ook een belegger is en omgekeerd. Zo kan je als verzamelaar een portefeuille opbouwen met financieel interessante gouden munten die je niet verzamelt om hiermee een spaarpotje aan te leggen. Met deze winst kan je dan investeren in die specifieke gouden munten die je wel verzamelt zodat je niet aan je financiële reserves moet raken om de collectie van je dromen samen te stellen.

Wat bepaalt de waarde van een gouden munt?

Wil je investeren in gouden munten, dat moet je vooreerst bepalen welk soort munten je zou willen aankopen.
We moeten onderscheid maken tussen de Amerikaanse goudstukken en alle andere gouden munten. Bij de Amerikaanse dollar stukken is het gebruikelijk dat er een bijkomende verzamelwaarde wordt toegekend aan de hand van de kwaliteit van het “patina” of muntslag en de algemene conditie van het goudstuk. Voordeel is de mogelijkheid tot een lage instappremium, een hoge uitstap (naargelang de schommelingen van de marktbeweging), de kleine verdeelbaarheid van de gouden munten, de hoge verzamelwaarde van US Dollar munten. Dit is over het algemeen gezien een uiterst controleerbare investering.

Deze monetaire munten hebben een duidelijk internationaal karakter en de verzamelmunten zijn natuurlijk ook geliefd bij de verzamelaars. Toch moet je rekening houden met de veranderlijke premiums die ontstaan bij vraag en aanbod op de markt. Nadelen zijn de lage premium bij wederverkoop, het beperkte aanbod, en de afwezigheid van premiums boven goudprijs als uw gouden munten schade oplopen.

Fiscaal vriendelijke goudstukken

Fiscaal vriendelijke goudstukken zijn goudstukken die Antwerpen Goudbank binnenkort zelf zal produceren. Deze munten zijn fiscaal vriendelijk voor Belgische ondernemingen. Via het munten menu komt U meer te weten over deze goudstukken zoals het gouden handje, de gouden Rubens en OLV Kathedraal.

Sterke troef van deze munten zijn de fiscale voordelen, (soms 100% of 50% fiscaal aftrekbaar, naargelang de interne gelegenheid eigen aan uw bedrijf) , de verdeelbaarheid en budgettering. Dit is echt een uniek geschenk tegenover relaties en/of medewerkers van het bedrijf. Nadeel zijn de iets hogere premiums of beter gezegd in dit geval maaklonen. 

 

Huidige Goudprijzen

 • Time:
 •  
 • ECT time
 • Bid:
 •  
 • EUR€
 • Ask:
 •  
 • EUR€
 • AM-Fix:
 •  
 • US$
 • PM-Fix:
 •  
 • US$

Huidige zilverprijzen

 • New York Spot (€/kg)

 • [Most Recent Quotes from www.kitco.com]
 • New York Spot (€/Ounce)

 • [Most Recent Quotes from www.kitco.com]
 • New York Spot ($/Ounce)

 • [Most Recent Quotes from www.kitco.com]